Himalájská, mořská nebo kamenná sůl?

Jakou vybrat? Objevte všechny rozdíly

I když se rojí víc a víc názorů, že sůl není pro naše tělo moc dobrá, nesmíme tomuto omylu podléhat. S nulovým příjmem sodíku bychom zkolabovali. Sodík se v těle prostřednictvím sodno-draselné pumpy stará mimo jiné o udržení krevního tlaku a o chod srdce vůbec. Bez jeho vyváženého příjmu bychom zkolabovali. Záleží pouze na množství. A také na druhu.

Kamenná sůl

Běžná, kamenná sůl se těží v dolech nebo lomechech Když se pak konečně dostane na slunce, zpracuje se mletím, proséváním a čištěním. V domácnostech ji pak používáme jako jedlou sůl, klasické dochucovadlo jídla. Často bývá obohacená jódem. Mimo přidaný jód je však velkým problémem, že obsahuje prakticky nulové množství dalších minerálů (zejména draslík) a bývá užívána nadměrně. To je v součtu se solí přijímanou v průmyslově zpracovaných potravinách velkých problém pro srdce a cévy.

Přítomnost draslíku je nutná v těle pro rovnováhu zmíněné sodno-draselné pumpy. Při vychýlení jedním nebo druhým směrem dochází ke zvyšování nebo snižování krevního tlaku a dalším nežádoucím změnám.

Mořská sůl

V mořské soli nenajdeme žádné chemikálie ani přidaná aditiva. Proplouvá přirozeně v mořské vodě, a získat ji můžeme odpařováním na slunci. Nejvíce ji pak můžeme získat z Mrtvého moře, které obsahuje až 30 % soli.

Stejně, jako kamenná, má v sobě všechny důležité živiny a minerály – draslík, železo a vápník. Draslíku je sice o polovinu méně, vápník a železo si ale zachovává stejný obsah jako v kamenné soli.

Mořskou sůl nemusíme využívat jen k dochucování jídla. Oblíbená je také při relaxační koupeli, tělovém peelingu nebo jako dekorace v pokoji. Reguluje rovnováhu tekutin a krevního tlaku v těle, takže si po těžkém dni užijeme zasloužený relax.

Himalájská sůl

Himalájskou sůl poznáme jednoznačně podle růžové barvy, kterou má díky vysokému obsahu sloučenin železa. Všeobecně ji považujeme za nejčistší sůl – není rafinovaná a neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva. Navíc v ní najdeme až 84 stopových minerálů a prvků, které se vyskytují i v našem těle.

Podle názvu bychom ji zařadili do oblasti nejvyššího pohoří světa. Pravda je ale taková, že pochází z Pákistánských dolů. A v čem se od mořské a kamenné soli liší?

  • obsahuje 4× více draslíku než kamenná
  • obsahuje 3× více vápníku než kamenná a mořská
  • obsahuje 15× více železa než mořská a kamenná

Její minerály navíc naše tělo skvěle přijímá, a unikátní buňková struktura dokáže dobře uchovat vibrační energii.

Na jaké oblasti působí himalájská sůl:

  • kardiovaskulární systém
  • pH buněk
  • vrásky
  • spánek
  • libido
  • krevní tlak
  • plíce a dýchání
  • svalové křeče
  • hydratace
  • kosti
  • detoxikace

Stejně, jako mořská sůl, i himalájská nám uleví po těžkém dni při relaxační koupeli. Voda by neměla být moc horká, teplotu nastavíme jen o něco víc, než je teplota našeho těla. Himalájskou sůl do ní pak nasypeme, necháme rozpustit, a užijeme si půlhodinovou relaxaci.

Její látky a minerály nám pomohou také při odstraňování lupů. Stačí do šamponu přisypat 2 lžičky až 2 lžíce himalájské soli (podle hustoty a množství vlasů), a pak už jen pozorujeme, jak se lupy postupně ztrácí.

Díky významnému obsahu hořčíku se skvěle hodí také pro sportovce. Sůl nasypeme do vody a dochutíme podle sebe.

Závěrem

Sůl je ke správnému fungování našeho těla nepostradatelná. Měli bychom ji však konzumovat uměřeně a nejlépe zvolit takovou, která obsahuje kromě sodíku i další minerály.

Autor článku: redakce Green-market.cz