Jak vyřešit zažívací problémy, díl 2.

Vážné poruchy zažívacího traktu

V minulém díle jsme mluvili o tom, jak si pomoci od každodenních zažívacích problémů. Ty zpočátku nemusí vypadat nijak dramaticky, pokud je však budeme ignorovat, můžou se po čase rozrůst do závažnějších problémů. O nejběžnějších typech onemocnění zažívacího traktu si proto povíme v dnešním článku. 

Zažívací trakt a hlava

Nemoci zažívacího traktu jsou bolestivé, diskomfortní a pacienta omezují v běžném životě. Nejen, že musí přemýšlet o tom, co jí, ale zároveň se potýká se všemi společenskými důsledky své nemoci. Je ve stresu, což nemoc ještě více zhoršuje. 

S některými nemocemi se rodíme, ovšem hodně problémů si způsobíme my sami. Říká se, že všechno je v hlavě a v tomto případě to platí více než kdy jiny. Mozek a zažívací trakt jsou spojené speciální nervovou soustavou, proto stav jednoho automaticky ovlivňuje stav druhého. Jsme ve stresu - odnese to naše zažívání. Máme nepříjemné zažívací problémy - jsme ve stresu. Nelze však jednozačně říci, že jeden stojí nad druhým, že tady je příčina, a tady následek. Naopak je třeba uvažovat o zažívacím traktu jako o dvojici, která funguje souběžně a návzájem se ovlivňuje. Tomuto tématu se budeme věnovat podrobněji v dalších článcích.

Syndrom propustného střeva

Nové studie, které se zabývají nemocemi gastrointestinálního (trávicího) traktu uvádí jejich možnou spojitost s takzvaným syndromem zvýšené propustnosti střev. Střevní střenu si můžeme představit jako síť s velmi malými očky, kterými se do organismu dostávají živiny. Tato propustná místečka jsou tak malá, že škodliviny a nedostatečně rozštěpené živiny jimi projít nemohou. Když se tyto branky do organismu zvětší, nastává problém. Do krve nám přechází nestrávená potrava i patogeny, a ty jsou krví unášeny do různých částí našeho těla, kde mohou způsobit zánět. Imunitní systém zareaguje a výsledkem je nadýmání a křeče, ale i bolesti svalů a kloubů nebo hlavy.

Tento problém se tvoří dlouhou dobu a také léčba bývá dlouhodobá. S postupem nemoci se mohou projevit potravinové alergie, intolerance a postupně dochází k ničení střevní stěny a vzniku například Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy a dalších. Může ovšem dojít i k rozvoji nemocí, které byste s trávícím traktem na první pohled nespojili, jako je lupénka, ekzém, problémy se štítnou žlázou či astma.

Syndrom zvýšené propustnosti střev je v lékařských kruzích poněkud ožehavým tématem. Někteří lékaři jej označují dokonce za nesmysl. Jen proto, že neexistuje žádný prokazatelný test na tento syndrom. Nelze dokázat, že například celiakii způsobí syndrom zvýšené propustnosti střev. Ale pokud budete dodržovat pravidla léčby syndromu, zmírní se či dokonce zmizí i alergie na lepek.

Jak na to?

  • Nejdříve omezte průmyšlově zpracované potraviny, polotovary, alkohol a cigarety
  • Dopřejte si kvalitní doplňky stravy s obsahem prebiotik, probiotik a enzymů
  • Nasaďte glutaminovou kůru - glutamin vyživuje střevní stěnu
  • Zapracujte na psychice - o spojení trávícího traktu a střev píšme v dalších článcích

Nejčastější nemoci zažívacího traktu

Intolerance laktózy

Lité trpící touto nemocí nejsou schopni štěpit (trávit) a vstřebat laktózu, která se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Laktóza je disacharid, který se enzymem laktázou štěpí na glukózu a galaktózu, jednoduché cukry, které jsou schopny procházet stěnou střeva do krve. Pokud se v těle netvoří dostatek enzymu pro štěpení laktózy, zůstane ve střevech nestrávená a způsobí zažívací potíže, mezi které patří plynatost, průjmy, bolesti břicha.

Konvenční léčba laktózové intolerance zahrnuje bezlaktózovou dietu a přijímání probiotik a prebiotik.

Syndrom dráždivého tračníku

Při tomto onemocnění dochází k pomalému nebo naopak příliš rychlému posunu tráveniny trávícím traktem. Pacienti trpí výraznou plynatostí, těžkostí po jídle, průjmem nebo zácpou, bolestivými křečemi. K projevům nemoci dochází obvykle po jídle, po konzumaci nějaké konkrétní potraviny. Příznaky během pár dní odezní a nastává období klidu, bez potíží a příznaků. Záchvaty mohou vyvolat také psychické problémy a stres.

Toto onemocnění má velký dopad na kvalitu života takto postiženého člověka. Nezřídka se u něj následně rozvinou depresivní a úzkostné stavy.

Celiakie

Celiakie je chronická nesnášenlivost bílkoviny vyskytující se obilovinách – lepku. Toto onemocnění může propuknout prakticky v jakémkoli věku. U nemocných vzniká autoimunitní reakce na lepek, která se projeví zánětem střevní sliznice. Ta je zánětem poškozena a následně se do organismu nemohou vstřebávat důležité živiny. Celiakie se u pacienta po konzumaci lepku projevuje zejména nadýmáním, bolestmi břicha, průjmy, bolestmi hlavy nebo i kožními projevy. Po delší době dochází k hubnutí, nemocní jsou chudokrevní a následkem toho jsou i velmi unavení.

Klasická léčba probíhá v podstatě jen formou celoživotní bezlepkové diety.

Alergie na lepek

Alergie na lepek se od celiakie liší. Je zprostředkována jiným typem protilátek. Nezpůsobuje záněty střevní sliznice, ale okamžitou imunitní reakci po požití alergenu-lepku. Projevuje se plynatostí, problémy se zažíváním, svěděním v ústech, bolestí žaludku, dušností, kopřivkou či anafylaxií a nástup je velmi rychlý. U celiakie se je nástup příznaků pomalý. Alergie na lepek někdy sama odezní a častěji se projevuje u dětí.

Léčbou je, stejně jako u celiakie, bezlepková dieta. V případě alergie si ale člověk musí dávat pozor i na stopová množství lepku. I velmi malé množství totiž může vyvolat alergickou reakci.

Crohnova choroba

Crohnova choroba je zánětlivé onemocnění střev, zejména pak tlustého střeva a i konečníku. O původu onemocnění se spekuluje, usuzuje se, že jde o autoimunitní onemocnění, kdy organismus napadá vlastní orgán. Na začátku se obtížně diagnostikuje, často nemocný trpí příznaky několik let a nemoc je zaměňovaná za střevní chřipku nebo nevolnost. Nemoc se projevuje teplotou, bolestí v podbřišku, průjmem.

Tato nemoc ovlivňuje celý organismus, po delší době se mohou vyskytnout bolesti kloubů či ledvinové kameny. Léčba spočívá v odstranění poškozených úseků střev a v naordinování vhodné diety (nenadýmavá a nezpůsobující zácpu). Ani to ovšem k vyléčení nemoci nepomůže. Dojde pouze ke zmírnění příznaků a následků nemoci.

Ulcerózní kolitida

Jedná se o onemocní především tlustého střeva a konečníku. Opět se jedná o chronické záněty střevní sliznice. Pro nemoc je typické střídání záchvatů s obdobím klidu. Záchvaty se projevují průjmy, bolestí břicha, teplotou, nutkavou potřebou na stolici, nechutenstvím a nevolností. Následně se mohou vyskytnout i další příznaky, jako jsou bolesti kloubů, kožní vyrážky nebo poškození zraku.

Závěr

U všech jmenovaných typů onemocnění se jedná o poškození funkce střeva. Většinou tyto nemoci mají společné jedno. Jedná se o autoimunitní onemocnění, příčina je neznámá nebo těžce odhalitelná a rozvoji nemoci pomáhá stres, špatný životní styl nebo nadužívání běžně dostupných léčiv. Dobrá zpráva je, že pomoc existuje. Konkrétním radám se budeme věnovat v dalších článcích.

Autorka: Mgr.Petra Vrabcová, PhD.

Zdroje:

Brown, B. The digestive health solution, Exisle Publishing Pty Ltd, Australia, ISBN 978-1-921966-68-2

Šácha, P. Fenomén zvýšené propustnosti střeva. Dostupné na: https://www.celostnimedicina.cz/fenomen-zvysene-propustnosti-streva-leaky-gut.htm

Rokyta, R. a kol. Fyziologie a patologická fyziologie: pro klinickou praxi, Grada Publishing, 2015.  ISBN 978-80-247-4867-2