Sedm důvodů, proč pít kombuchu každý den

Jaké účinky má tento fermentovaný nápoj?

Ne nadarmo se fermentovanému nápoji zvanému kombucha přezdívá elixír nesmrtelnosti. Už staří Číňané, kteří jej před dvěma tisíci lety objevili, věděli, že přímo oplývá prospěšnými účinky.

Kombucha je fermentovaná černý nebo zelený čaj s cukrem, medem nebo jinou sladkou přísadou. Obsahuje přátelské bakterie a kvasinky, které jsou spolu s cukrem odpovědné za proces kvašení. Po fermentaci kombucha obsahuje vinný ocet, vitamíny skupiny B, enzymy, probiotika a vysoké koncentrace prospěšných kyselin. Tyto látky mají vliv na trávení, kontrolu hmotnosti, energetickou hladinu, detoxikaci, obranyschopnost, stav kloubů a prevenci rakoviny.

Oslazený čaj je fermentován pomocí směsi přátelských bakterií a kvasinek známých jako „Scoby“ (Synbiotic colony of bacteria and yeast). Nejčastěji se kombucha připravuje z černého čaje, stejně tak velice dobře chutná i s čajem zeleným.

Kombucha obsahuje probiotika – Gluconacetobacter, Acetobacter, Lactobacillus, Zygosaccharomyces. Dohromady dávají unikátní probiotický „koktejl“ s až neuvěřitelnými účinky.

7 benefitů kombuchy

Ve výzkumu publikovaném v časopise Journal of Medicinal Food byly zmíněny následující účinky, ze kterých se mohou těšit pravidelní konzumenti:

Detoxikace – detoxikační kapacita kombuchy je ohromná. Perfektním příkladem je schopnost potlačení toxicity jaterních buněk. V jedné ze studií byly sledovány jaterní buňky při vystavení toxinům – zachovala se jejich normální fyziologie a nedošlo k žádnému oxidačnímu stresu. Podle výzkumníků tak může být kombucha prospěšná proti onemocněním jater, kde hraje oxidační stres klíčovou roli.

Zažívání – antioxidanty obsažené v kombuše působí proti volným radikálům, které pro zažívání znamenají pohromu. Největší přínos pro zažívání je však v obsahu prospěšných kyselin – octové, glukonové a mléčné. Některé výzkumu ukázaly pozitivní účinky kombuchy při syndromu propustného střeva a žaludečním vředům. Kombucha také pomáhá proti kandidě obnovováním rovnováhy žádoucích bakterií. Zde je důležité poznamenat, že kandida nebo jiné zažívací problémy mohou občas být co do nápravy docela komplikované a symptomy se mohou ve skutečnosti před zlepšením i zhoršit. Což ovšem neznamená neefektivnost kombuchy, pouze to, že zažívací trakt je komplikovaný systém a péče o něj vyžaduje trpělivost.

Energie – schopnost kombuchy povzbudit organismus je připisována železu, které se uvolňuje z černého čaje v průběhu fermentace. Kombucha také obsahuje malé množství kofeinu a b-vitamíny, které rovněž tělo povzbuzují. Železo napomáhá produkci hemoblobinu, napomáhá okysličování tkání a stimuluje produkci energie na buněčné úrovni (ATP), proto se její pravidelní konzumenti cítí svěží.

Obranychopnost – kombucha stimuluje imunitní systém, nejlépe je to vidět na schopnosti omezovat činnost volných radikálů díky velkému obsahu antioxidačních látek. Bylo klinicky prokázáno snížení oxidačního stresu a s ním spojeného oslabení imunitydíky kyseliny glukoronové (DSL), která byla objevena při procesu fermentace, a která se v samotném čaji nevyskytuje. Tato kyselina spolu s vitamínem C jsou hlavními činiteli při prevenci buněčného poškození, protizánětlivému působení a posílení imunitního systému. Ten posilují i zmíněná probiotika

Stav kloubů – kombucha dovede předcházet a pomoci s poškozením kloubů. Obsahuje glukosaminy, které napomáhají produkci kyseliny hyaluronové, která zase napomáhá zachování kolagenu a prevenci artritické bolesti. Kromě kloubního kolagenu podporuje kombucha kolagen v celém těle, proto působí i proti vráskám.

Prevence rakoviny – studie publikovaná v žurnálu Cancer Letters potvrdila, že kyselina glukaronová má v souvislosti s rakovinou preventivní účinky a dokáže bojovat i proti jejímu šíření. Své o tom věděl Ronald Reagan, kterému byla v roce 1983, ve 72ti letech diagnostikovaná rakovina žaludku. Od té doby pil kombuchu každý den a dožil se 93ti let.

Kontrola hmotnosti – studie z roku 2005 poukazuje na schopnost kombuchy stimulovat metabolismus a omezovat ukládání tuku. Pro úplné potvrzení je třeba dalšího výzkumu, nicméně takovýto účinek dává smysl – je za ním vysoký obsah kyseliny octové a polyfenolů, u nichž se pomoc při redukci hmotnosti už v minulosti prokázal.

 

Zdroje:

https://draxe.com/7-reasons-drink-kombucha-everyday/

American Cancer Society. Kombucha Tea. Available at: http://www.cancer.org

Bhattacharya S, et al. Protective effect of kombucha tea against tertiary butyl hydroperoxide induced cytotoxicity and cell death in murine hepatocytes. Indian J. Exp Biol 2011; 49:       511–524.

Bhattacharya S, et al. Hepatoprotective properties of kombucha tea against TBHP-induced oxidative stress via suppression of mitochondria dependent apoptosis. Pathophysiology 2011; 18:221–234.

Banerjee D, et al. Comparative healing property of kombucha tea and black tea against indomethacin-induced gastric ulceration in mice: possible mechanism of action. Food Funct 2010; 1: 284–293.

Danielian LT. Kombucha and Its Biological Features. Meditsina, Moscow, 2005.

Dufresne C, et al. Tea, kombucha and health: a review. Food Res Int 2000; 33: 409–421.

Fu NF, et al. Clearance of free silica in rat lungs by spraying with chinese herbal kombucha. Evid Based Complement Alternat Med 2013; 2013:790792.

Marsh AJ, et al. Sequence-based analysis of the bacterial and fungal compositions of multiple kombucha (tea fungus) samples. Food Microbiol 2014; 38:171-8.

Rashid K, et al. An update on oxidative stress-mediated organ pathophysiology. Food Chem Toxicol 2013; 62:584-600

Sai Ram M, et al. Effect of kombucha tea on chromate(VI)-induced oxidative stress in albino rats. J Ethnopharmacol 2010; 71: 235– 240.

 Vina I, et al. Current Evidence on Physiological Activity of Kombucha Fermented Beverage and Expected Health Effects. J Med Food 2013; [Epub ahead of print]