Stévie - sladký pomocník a alternativa cukru

Tato rostlinka zažívá boom, vypěstovat si ji můžete i doma

Tropická rostlina, která má svou domovinu v Jižní a Střední Americe, zažívá obrovský boom nejen u nás v Evropě, ale i a na ostatních kontinentech. Oblibu si získává hlavně slazením nápojů a pokrmů jako alternativa cukru. Jde totiž o sladidlo přímo z přírodního zdroje, ne uměle vytvořenou látku, která by byla pro tělo nepřirozená, jak se stává u umělých sladidel. Kdy se vlastně stévie začala používat a čím se liší od cukru?

Sladidlo indiánských kmenů

Stévii a její pozitivní účinky objevily už staré indiánské kmeny na území Paraguaye a Brazílie. Sladili si s ní nejen nápoje a jídlo, ale starým šamanům posloužila i jako přírodní medicína. Obzvlášť výborně působila na pálení žáhy a jako ústní voda.

Když se pak začala hojně používat umělá sladidla, hledali lidé něco lepšího bez karcinogenních účinků a škodlivých látek. Díky tomu se stévie rozšířila z Jižní Ameriky do Severní Ameriky, Asie, Evropy a dalších koutů světa.

Prospívá nám i našemu tělu

Stévie je ideální sladidlo i pro diabetiky. Zlepšuje citlivost na inzulin a dokáže dokonce zvýšit jeho tvorbu. I při problémech s vysokým cukrem si tak můžeme dopřát zákusek ke kávě a osladit si jej.

Jaké má stévie benefity:

  • Pozitivní účinky na zvýšený krevní tlak
  • Působí protizánětlivě
  • Pomáhá bojovat proti průjmu a nádorům
  • Posiluje imunitu
  • Pomáhá při hubnutí - nemá téměř žádné kalorie

Účinky podporuje vysoký obsah vitaminů (E, K, P, A, C, B), minerálů (fosfor, vápník, železo, hořčík, chrom, kobalt, selen, křemík) a antioxidantů. Ty najdeme především v čerstvých lístcích stévie.

Jaký je rozdíl mezi stévií a cukrem?

Jediná společná věc, kterou stévie a cukr mají, je sladká chuť. Tím veškerá podobnost končí.

  • Stévie neobsahuje téměř žádné kalorie a má nízkou energetickou hodnotu, budeme s ní tedy lépe hubnout.
  • Nevytváří zubní kaz, naše zuby tak budou vypadat lépe.
  • Nezvyšuje hladinu cukru, takže se hodí pro diabetiky, kteří si díky ní vychutnají sladké dobroty.
  • Má vysokou sladivost, pití a jídlo tím bude ještě sladší.

Formy stévie

Nejlepší, nejjistější a nejjednodušší forma, jak stévii se všemi jejími výhodami získat, jsou sušené a drcené listy. Zachová si všechny vitamíny a minerály, a navíc budeme mít jistotu, že neprošla žádnými dalšími chemickými procesy.

Připravit si můžeme i tekutý extrakt. Stačí dát dohromady čerstvé listy s vodkou. Listy musí být úplně ponořené, sklenici uzavřeme, protřepeme a dáme na teplé místo se slunečním světlem. Nálev necháme uležet asi 48 hodin, slejeme do čisté nádoby a listy ještě pořádně vymačkáme a vyhodíme. Směs ohříváme cca 20 minut (nesmí se vařit!) a tím ji zbavíme alkoholu. Přelijeme do lahvičky, uložíme do ledničky a můžeme ji začít používat.

Na stévii můžeme narazit i v pilulkách, prášcích a nápojích – nejčastěji v limonádách. V tomto případě má v sobě navíc chemické přísady a je dost možné, že prošla i dalšími procesy. Ve kvalitních doplňcích stravy se používá čistá forma steviol-glykosidu, kdy je z rostlinky extrahována sladící látka, aniž by byly přidány další nežádoucí složky.

Jak vypěstovat stévii

Můžete si také stévii vypěstovat doma, stačí se řídit několika pravidly. Stévie může vyrůst až do výšky 75 cm a má ráda světlo, teplo a vlhko. Ideální tak bude, když jí najdeme místo ve skleníku nebo foliovníku. Pěstovat ji ale zvládneme i na parapetu v květináči. Důležité je zajistit pro ni teplotu alespoň 25 °C.

Zaséváme ji většinou v březnu do kvalitního zahradního substrátu s vyšším obsahem humusu. Pokud pěstujeme v květináči na parapetu, řídíme se pravidlem 1 květinka = 1 květináč. Nádoba by navíc měla mít dobrou drenáž. Nenecháme se zaskočit pomalým růstem, než rostlinka začne pořádně vystrkovat listy, může to trvat až 6 týdnů.

Stévii pravidelně, ale přiměřeně zaléváme. Kořeny nesmí stát ve vodě, ale nesmí být ani úplně suché.

Na podzim a zimu uklidíme rostlinku dovnitř, ať neumrzne. Po opadání listů větvičky sestřihneme na 10–15 cm nad zemí a přeneseme do vzdušné místnosti. Teplotu udržujeme mezi 8–14 °C a substrát pravidelně vlhčíme, aby neproschl. Při zimování vytváří stévie spoustu nových výhonů, proto si na jaro raději pořídíme větší nádobu.

Stévii sklízíme, jakmile výhonky vyrostou asi na 40 cm. Zkrátíme je na 20 cm a za 2–3 měsíce můžeme sklízet znovu. Z jedné rostlinky se nám může povést sklidit až půl kila sušených lístků.

Závěrem

Stévie se hodí jako náhradní sladidlo místo cukru. Můžeme zkusit vypěstovat si vlastní rostlinku a na slazení nápojů a do pečení použít vysušené listy nebo tekutý extrakt. Naše bydlení obohatíme o pěkný živý organismus a ještě prospějeme sami sobě.

Autor článku: redakce Green-market.cz