Sušené, mražené nebo čerstvé ovoce? Které je nejlepší?

Je lepší čerstvé, sušené nebo mražené ovoce? Odhalte jednotlivé rozdíly a zjistěte, jak správně mrazit a sušit ovoce.

Ovoce se zeleninou by nemělo chybět v žádném správně sestaveném jídelníčku. Často se setkáme s tím, že by to mělo být hlavně čerstvé ovoce. Co když nám ale nějaké zbyde, a chceme si ho schovat na horší časy? Potom přichází na řadu sušené a mražené ovoce. Pojďme spolu zjistit, jak se od sebe čerstvé, sušené a mražené ovoce liší.

Čerstvé ovoce

Čerstvé ovoce spolu s čerstvou zeleninou v jídelníčku ničím nenahradíme. Ujistěte se, že ho máte zařazené alespoň 2× denně. Obsahuje pro tělo totiž nepostradatelné látky:

  • Vitaminy
  • Minerální látky
  • Třísloviny
  • Flavonoidy
  • Enzymy
  • Příjemné aromatické látky

Ty využijeme hlavně jako prevenci chronických onemocnění, k načerpání síly a energie a podpoře imunity.

V čerstvém ovoci najdeme i vlákninu, která podporuje funkci střev. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi a poslouží jako prevence aterosklerózy a karcinomu tlustého střeva. Pokud se tedy bojíte civilizačních nemocí, nemělo by čerstvé ovoce ve vašem jídelníčku chybět.

Nízká kalorická hodnota a glykemický index pomáhá při hubnutí a udržování váhy. Současně nezvyšují hladinu inzulinu, takže se při jezení ovoce nemusíte omezovat.

Čerstvé ovoce z české republiky je jednoznačně lepší než dovážené. Každý z nás samozřejmě nemáme zahrádku v bytě nebo za domem, ale při výběru ovoce vždy koukejte na zemi původu. Jablka ze Španělska nebo Francie budou v sobě dost pravděpodobně mít chemické ošetření, aby vydržela cestu.

Když víme, že ovoce nesníme všechno hned, schovejme ho do ledničky. V teplém prostředí se rychleji zkazí a zplesniví. Má také tendenci rychle hnědnout, proto omyjeme a nakrájíme jen takové množství, které opravdu sníme.

Když začne ovoce uvadat, pomůže ledová lázeň. Dáme ho do misky a zasypeme ledem, který mu dá druhý dech.

Sušené ovoce

Při sušení se z ovoce odpařuje voda. Tím přichází o svůj původní tvar a vlhkost, a mění se jeho struktura i chuť. Pokud sáhneme po sušeném ovoci v obchodě, může se stát, že v něm najdeme oxid siřičitý, který může u citlivých lidí vyvolat vyrážku a otok krku. Vždy si proto kontrolujeme složení.

Sušení se řadí mezi nejstarší, nejlevnější a nejefektivnější způsob uchování potravin. Když dodržíme všechny podmínky, získáte vydatnou svačinku, která si uchová až 80 %  vitamínů.

Sušením ovoce snížíme obsah vody a zabráníme růstu škodlivých mikroorganismů. Chuť navíc bude sladší a výraznější, takže si opravdu vychutnáme každý kousek.

Jak správně sušit ovoce?

  • Sušíme pouze čerstvé a zralé ovoce
  • Sušíme na slunci, v troubě nebo sušičce
  • Nesušíme v prašném prostředí
  • Uskladňujeme při teplotě do 15 °C
  • Chráníme před vlhkostí

Jedinou nevýhodou sušení je časová náročnost přípravy. Ovoce nejdřív musíme oloupat a nakrájet, než začneme sušit. I tak je to pořád snadné a levné uskladnění ovoce.

Mražené ovoce

Jednoduché, rychlé, ale drahé. Při mražení schováváme ovoce na mrazáku, který musí být celou dobu napojený na elektriku. Proto jsou balíčky mraženého ovoce v regálech obchodů dražší než sušené ovoce.

Jídlo uchovávali v ledu lidé už v pravěku. Krystalky ledu nenaruší strukturu ovoce, zpomalí aktivity enzymů, které kazí potraviny, a zamezí jejich množení. Mražené ovoce také zaznamenává minimální výživové a vitaminové ztráty. Je to pro tělo ideální vitaminová bomba, která si zachovává plnohodnotnou chuť, aroma a formu.

Mrazení snižuje celkovou hmotnost ovoce, skvěle ho tak využijeme jako svačinku na cesty, protože neponeseme na zádech větší zátěž navíc. Nezapomínejme na vyváženost jídelníčku a mražené ovoce doplňujme čerstvým.

Mražené ovoce skvěle chutná v kombinaci s müsli, ovesnou kaší nebo lupínky. Oblíbené je také jen tak na chroupání místo chipsů.

Jak ovoce správně mrazit?

  • Teplota by neměla být vyšší než -18 °C
  • Ukládáme ovoce těsně vedle sebe, lépe promrzne
  • Schováváme ovoce do obalu – ochráníme ho před úplným vymražením
  • Nedáváme do mrazáku teplé potraviny nebo nápoje, zvýšíme tím teplotu
  • Rozmražené potraviny už znovu nezamrazujeme
  • Hlídáme, jak dlouho ovoce v mrazáku máte (většinou vydrží 3 – 12 měsíců)

Závěr

Čerstvé, sušené i mražené ovoce je nadupané vitamíny a prospěšnými látkami. Je čistě na nás, kterému dáme přednost. Čerstvé ovoce by určitě nemělo v našem jídelníčku chybět, a sušené a mražené ovoce je skvělým doplňkem. Když budeme sušit nebo mrazit doma, nezapomínáme dodržovat všechny zásady. V obchodech pak dáváme pozor na složení.

Autor článku: redakce Green-market.cz