Nové studie z oblasti doplňkové výživy

Přečtěte si o nejnovějších poznatcích potvrzených vědeckými studiemi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Extrakt z grepového semínka může mírnit chronické onemocnění ledvin
 
Prášek z hroznových semen zlepšuje renální selhání u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná pilotní studie testovala vliv extraktu z hroznových semen na dysfunkci ledvin u pacientů s různými stadii chronického onemocnění ledvin.
 
Užívání doplňků stravy s obsahem vitamínu C & E může chránit před zhoršením kognitivních funkcí souvisejícím se stárnutím 
 
Podle údajů z Kanadské studie o zdraví a stárnutí (Canadian Study of Health and Ageing) může užívání doplňků s obsahem vitamínu C a E snižovat riziko výskytu zhoršení kognitivních funkcí (pozornost, paměť, koncentrace,...) ve vyšším věku.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27708183
 
Nedostatek vitamínu D v těhotenství je spojen s vyšším výskytem autismu u dětí
 
Australští vědci zjistili, že nedostatek vitaminu D v těhotenství je spojen se zvýšeným rizikem autismu u dětí ve věku do šesti let.
 
 
Optimální dávka vitamínu D pro prevenci onemocnění u straších osob: studie BEST-D o vitamínu D v primární péči
 
Časopis Osteoporosis International publikoval výsledky nové vzrušující studie, ve které starší britští obyvatelé dostávali 2000 nebo 4000 jednotek IU vitamínu D3 nebo placeba denně po dobu jednoho roku. Účastníci byli průměrně ve věku 70 let a v době vstupu měli průměrnou hladinu vitaminu D 20 ng / ml.
Ti, kteří užívali 2000 IU / den, dosáhli v průměru 42 ng / ml (107 nmol / l) po roce užívání, zatímco ti, kteří užívali 4 000 IU / den, dosáhli 55 ng / ml (137 nmol / l). Výzkum ukazuje hladinu 40 ng / ml nebo vyšší jako ideální pro pozitivní vliv vitamínu D na organismus.
 
Může užívání kyseliny listové snížit riziko výskytu demence?
 
Užívání doplňku s obsahem kyseliny listové by mohlo pomoci snížit dlouhodobé riziko demence u populace s nízkými počátečními hladinami kyseliny listové, naznačuje výzkum.
 
Pacienti postižení Parkinsonovou chorobou mohou těžit z užívání niacinu
 
Vědci z univerzity v Leicesteru ukázali, že zvýšený přísun niacinu v potravě může pomoci chránit před časným nástupem Parkinsonovy nemoci. Tato studie posiluje terapeutický potenciál vitamínu B3 v léčbě Parkinsonovy nemoci.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5312101/