L-Glutamin pocházející z mikrobiální fermentace. L-Glutamin je neesenciální aminokyselina, která je však za určitých podmínek (při zvýšené fyzické zátěži, špatné životosprávě, stresu...) podmíněně esenciální – tělo ji nedokáže produkovat dostatek. Vlastnosti glutaminu souvisí se stavem zažívacího traktu, svalovou hmotou, regenerací, oxidativním stresem, detoxikací a dalšími oblastmi.
Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin v těle. L-glutamin je nejběžnější z aminokyselin a nachází se ve velkém množství ve svalech. Mezi potraviny, které obsahují L-glutamin, patří červené maso, mléčné výrobky a ryby. Tento doplněk stravy je v práškové formě připravené k rozmíchání s vodou nebo džusem. Aminokyselina v tomto doplňku je vhodná pro vegany, je ve volné formě, což znamená, že nevyžaduje trávení, což vede k rychlejšímu vstřebávání do těla.
Glutamin je neesenciální aminokyselina, kterou si tělo může syntetizovat. Má enzym zvaný glutamin syntetáza. Ten je přítomen v kosterním svalu, mozku, ledvinách a játrech, a spouští tvorbu L-glutaminu z glutamátu a amoniaku. Glutamin plní několik funkcí, je součástí imunitního systému, acidobazické rovnováhy, transportu amoniaku, syntézy nukleotidů, indukce genové exprese široké škály proteinů a syntézy neurotransmiterů jako je glutamát a kyselina γ-aminomáselná (GABA).
Glutamin je jednou ze tří aminokyselin zapojených do syntézy glutathionu. Glutathion, důležitý intracelulární antioxidant a jaterní detoxikační prostředek, se skládá z kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu. Snadno prochází hematoencefalickou bariérou a v mozku se přeměňuje na kyselinu glutamovou. Jako klíčový neurotransmiter pomáhá zvyšovat duševní funkce, bdělost a má vlastnosti související s mírnou depresí.
Povolená zdravotní tvrzení podle tzv. On Hold seznamu Evropské komise: Glutamin - zdroj pro posílení rozvoje svalové hmoty, tonikum, adaptogen (EFSA-Q-2010-00669).