Doplněk stravy
Nopal je 100% přírodní organický produkt vyrobený z přirozeně sušených listů kaktusu Opuntia ficus-indica, známého také jako opuncie mexická nebo nopál. V Mexiku se mladé segmenty stonku (cladodia, tzv. „pady“) pečlivě oloupou od trnů a používají jako zelenina. Nopal je bohatý na živiny a vlákninu (rozpustnou i nerozpustnou) a prokázal přínosy při kontrole tělesné hmotnosti. Nové výzkumy ukazují i na jeho široký potenciál v různých oblastech zdraví. Viridian získává svůj nopal z ekologického pěstování v Tunisku.
Kontrola hmotnosti
Nopal díky vysokému obsahu vlákniny (>30 % hmotnosti) podporuje pocit sytosti zvětšením objemu v žaludku a zpomalením průchodu potravy trávicím traktem, čímž pomáhá regulovat hladinu glukózy. Jeho lipofilní povaha napomáhá snižování vstřebávání tuků, podporuje trávení (včetně regulace střevní mikroflóry), zlepšuje glykémii a snižuje zprostředí regulací hladin krevních lipidů. Výzkum prokázal, že 1,6 g opuncie zvýší vylučování tuků v průměru o 27 % oproti placebu. Má také mírný diuretický účinek, což může být prospěšné při otocích.
Podpora kardiovaskulárního systému
Kombinace vysokého obsahu vlákniny a významných nutričních látek, včetně L-taurinu, pomáhá při hyperlipidémii (zvýšené hladiny krevních tuků). Nopal prokazatelně snižuje LDL cholesterol a triglyceridy a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu. Zlepšuje také variabilitu frekvence (HRV) u sportovců a snižuje celkovou frekvenci.
Žaludek
Díky vysokému obsahu sacharidových polymerů, zejména mucilagu a pektinu, má vliv na žaludeční sliznici. Tyto látky chrání buňky, podporují obnovu a ovlivňují membránové proteiny prostřednictvím interakce s fosfolipidy.
Výživová hodnota
Nopal je významným zdrojem vlákniny (včetně prebiotika arabinogalaktanu), 17 aminokyselin, vitamínů (např. beta-karotenu a vitamínu C) a minerálů (vápník, hořčík, draslík).
Oxidativní stres
Obsahuje vitamín C a antioxidantní fytonutrienty známé jako betalainové pigmenty (podobné antokyanidinům), které mají schopnost neutralizovat volné radikály, zlepšovat antioxidační stav organismu a snižovat oxidační poškození lipidů. Studie také ukazují, že nopal chrání kloubní chrupavku.
Kocovina
Studie z roku 2004 publikovaná v Archives of Internal Medicine ukázala, že užívání Opuntia ficus-indica snižuje hladiny C-reaktivního proteinu (hlavní marker zánětu) o 40 % více než placebo a zmírňuje příznaky kocoviny, pravděpodobně díky inhibici tvorby určitých mediátorů.