Čočkové koule s rajčatovou omáčkou

Čočkové koule s rajčatovou omáčkou

3 porce
 
Čočkové koule
200 g čočky
1 cibule
3 lžíce oleje + na potření
1 stroužek česneku
2 lžíce lněného semínka
4 lžíce vody
2 lžičky kurkumy
1 lžíce rýžového proteinu
 
Omáčka
1 cibule
2 plechovky krájených rajčat
1 česnek
1 lžičk provensálského koření
3 lžíce olivového oleje
sůl
 
 
Čočkové koule
Nejprve si propláchněte čočku v teplé vodě a poté ji dejte vařit do měkka.
Dále si na pánvi rozehřejte tři lžíce olivového oleje a osmahnete na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibulka chytat barvu, přidejte nadrobno nakrájený stroužek česneku a nechte velmi krátce orestovat. Jakmile je čočka uvařená, slejte ji a smíchejte s cibulkou. Směs nechte vychladnout.
 
Mezi tím, co směs chladne, dejte si do misky 2 lžíce lněných semínek a přidejte 4 lžíce teplé vody.
 
Po vychladnutí přidejte do směsi lněná semínka, rýžový protein a kurkumu.
Celou směs rozmixujte tyčovým mixérem a z kaše vytvořte malé kuličky, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky ještě před pečením potřete olivovým olejem a vložte do vyhřáté trouby na 200°C  a pečte 30 minut. Po upečení nechte chvilku vychladnout. Kuličky se zpevní a nebudou tak křehké.
 
 
Omáčka
Na pánvi rozehřejte tři lžíce olivového oleje a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibulka začne chytat barvu, přidejte nadrobno nakrájený česnek. Chvilku orestujte a poté přidejte pokrájená rajčata, prolisovaný česnek, lžičku soli a lžičku provensálského koření. Necháme chvilku povařit a přikryjeme pokličkou.
 
Podávejte s vařenými těstovinami.