Fazolové kuličky s brusinkovou omáčkou

Na přípravu zbruba 20 kuliček budeme potřebovat:

Kuličky

  • 500 g vařených fazolí
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžičky římského kmínu
  • lžička zázvoru
  • lžíce kolagenu
  • sůl
  • 4 lžíce oleje

Brusinková omáčka

  • 200 g brusinek
  • šťáva z jednoho velikého pomeranče (cca 100 ml)
  • lžička pomerančové kůry
  • sůl
  • 200 ml červeného vína
  • 100 ml vody

 

Postup na fazolové kuličky

Vařené fazole rozmixujte tyčovým mixérem do kaše. K fazolím přidejte jemné ovesné vločky, římský kmín, zázvor, kolagen, sůl a olej. Vše smíchejte v kompaktní těsto. Pokud se vám těsto zdá moc suché, můžete přidat lžící nebo dvě vody. Těsto nechte aspoň 10 minut odležet. Poté by mělo pěkně držet při sobě, nelepit a měly by z něj jít krásně vytvarovat kuličky.

Hotové kuličky položte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200°C a nechte je péct 25 minut.


Postup na brusinkovou omáčku

Sušené brusinky namočte aspoň na 10 minut do teplé vody. Mezitím si vymačkejte pomeranč a nastrouhejte kůru. Slijte brusinky a vložte do rendlíku, přidejte pomerančovou šťávu, kůru, víno a vodu. Vše svažte tak, dokud se všechen alkohol nevyvaří. Celou omáčku rozmixujte do hladka a následně dosolte.

Hotové koule servírujte s brusinkovou omáčkou, skvělá příloha jsou pečené brambory.