Jak správně připravit matchu

 

Matcha je speciální druh čaje, který se k nám dostal z Japonska. Obsahuje L-theaninové aminokyseliny působící podobně jako kofein, avšak bez vedlejších účinků jako je neklid nebo nervozita. Theanin naopak zklidňuje a dodává pocit relaxace, aniž by způsoboval útlum.

Příprava matchi je stejně jako u každého japonského čaje obřad, jehož smyslem a cílem je zklidnění, my však vybereme praktické informace:

- Nejdříve nasypeme matchu do hrníčku, obvykle jsou to dvě až tři vrchovaté čajové lžičky

- Poté zalejem malým množstvím studené vody a rozšleháme metličkou na zelenou pěnu (pokud nemáme metličku, můžeme použít něco podobného)

- Teprve poté zalejeme horkou, nikoli vařící (cca 70°), vodou a procmícháme

- Při pravidelné konzumaci matchi tělo stimulujeme šetrnějším způsobem než je tomu u kávy a navíc jej zásobujeme obrovským množstvím antioxidantů. Na zdraví!:)