Přinášíme vám ty nejhezčí recepty z vánoční soutěže
Perníkový stromeček
Ingredience:
- 600 d hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 200 g medu
- 150 g másla
- 3 vejce
- 3 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- půl lžičky mletého hřebíčku
- citronová kůra
Postup:
Mouku smícháme s cukrem, kořením, sodou a citronovou kůrou. Do mísy přidáme tekutý med, změklé máslo a vajíčko. Vzniklou hmotu důkladně propracujeme. Pokud se těsto lepí, přidáme trochu hladké mouky. Před pečením necháme odpočinout alespoň jeden den v mikrotenovém sáčku uloženém v lednici. Přibližně hodinu před pečením těsto vyndáme a necháme je v kuchyni na stole, aby mělo běžnou pokojovou teplotu. Vykrájíme tvary (hvězdy od největší po nejmenší), ozdobíme bílkovou polevou a po zaschnutí sestavíme stromeček. Ozdobíme mašlí.
Raw - kokosovo datlové kuličky
Ingredience:
- 1 hrnek mandlí (nenamočené, neloupané)
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 0,5 – 1 hrnek datlí nebo 1 – 4 polévkové lžíce medu
Postup:
Do mixéru nejdříve nasypeme mandle a kokos a vše mixujeme cca 1 minutu – kokos a mandle pustí tuk a vzniklá hmota začne lepit a vonět. Poté jen do mixéru přidáme datle (bez pecky) a opět zamixujeme. Z vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které můžeme ještě obalovat ve strouhaném kokosu.
Hastrmánci
Ingredience:
- 300g hl. mouky
- 150g tuku (máslo, Hera)
- 20g droždí
- lžíce cukru
- 5 lžic mléka
Postup:
Z mléka a cukru uděláme kvásek, do mouky rozemneme tuk a vzešlým droždím zaděláme na vále těsto. Vypracujeme je, utvoříme z něho kouli a tu ponoříme na 2 hodiny do studené vody. Pak ji vyjmeme, osušíme, rozválíme a formičkou nebo rádýlkem vykrájíme tvary. Při pečení se nafouknou.
Perníčky, které jsou hned měkké
Ingredience:
- 400 gramů hladké mouky
- 140 g cukru moučka
- 50 g másla
- 2 vejce dvě lžičky dobrého tekutého medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1 žloutek na potření po upečení
- Bílková poleva kterou všichni známe.
Postup:
Všechny suché přísady smícháme v misce, potom přidáme všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladké měkké těsto. Když máme těsto hotové, zabalíme ho do mikrotenového sáčku nebo fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Potom vyválíme a vykrajujeme. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a perníčky pečeme asi 8 až 10 minut. Hned po upečení potíráme rozmíchaným žloutkem, aby byly pěkně lesklé.