Celerová polévka

Celerová krémová polévka
 
Ingredience:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, pokrájená
1 celer, nakrájený na kostky
2 velké brambory, pokrájené na kostky
1 pórek, pouze bílá část, jemně nakrájená
100 ml smetany ke šlehání
200 ml mléka
kurkuma, sůl, pepř a strouhaný muškátový oříšek na dochucení
 
Příprava:
Olivový olej rozehřejte ve velkém kastrolu, vsypte cibuli a za občasného promíchání ji na mírném plameni opékejte asi deset minut, do lehce zlatavé barvy. Zvyšte plamen na střední, přihoďte celer, brambory, pórek a muškátový oříšek, zalijte vodou, aby bylo vše ponořeno, a uveďte do varu. Pak snižte plamen a mírně vařte asi půl hodiny.

Vše přesuňte do mixéru a rozmixujte na pyré. Vraťte do hrnce, vmíchejte smetanu, lehce osolte a opepřete, přidejte kurkumu (stačí doopravdy špetka, ta polévku dochutí i krásně zabarví). 200 ml polévky vlijte do jiného kastrůlku, přidejte mléko a zahřívejte až k bodu varu; ručním mixérem šlehejte, až vznikne napěněný krém.

Dle chuti lze přidat také grilovanou anglickou slaninu.