Chia kváskový chléb

Na rozkvas bude třeba:

  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 100 ml vody
  • lžíce kvásku

Na chleba bude celkem třeba:

  • 300 g špaldové hladké mouky
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 400 ml vody
  •  
  • lžička drceného kmínu
  • lžička soli
  • 30 g chia semínek
  • tip - 50 g slunečnicových semínek

Den předem si připravte rozkvas smícháním mouky, vody a kvásku. Nechte zakryté přibližně 12 hodin v pokojové teplotě pracovat.

Druhý den si smíchejte mouky na chléb, kmín a sůl. Přidejte vodu i rozkvas a nechte v robotu vypracovat těsto. Ideálně deset minut při nízkých otáčkách.

Vypracované těsto nechte v míse zakryté kynout přibližně hodinu, opět v pokojové teplotě.

Poté do těsta vmíchejte chia semínka a přidejte klidně i další semínka nebo oříšky, které máte rádi.

Následně vykynuté těsto přendejte do formy na chlebíček, vyložené pečícím papírem, a nechce ve formě kynout přibližně čtyři hodiny.

Poté si předehřejte troubu na 230 stupňů a dejte chléb péct. Chléb ve formě buď pořádně oroste vodou a nebo si dejte na spod trouby kastrůlek a do něj nalijte přibližně 60 ml vody, aby se trouba zapařila.

Chléb pečte přibližně 40 minut.