Kvašená zelenina

Kvašená zelenina (pickles)
 
na 700 g jakékoliv zeleniny:
300g zelí
200 g mrkve
200 g řepy
10 g himalájské soli
 
Postup:
 
Zeleninu si nakrájejte nebo nastrouhejte najemno. Zasypejte solí a pořádně promíchejte a mačkejte, dokud zelenina nezkřehne a nepustí šťávu.Ttrvá to přibližně 10 minut. Hotovou zeleninu dejte do skleněné nádoby (nádoba musí být čistá, nejlépe sterilní). Zeleninu postupně pěchujte do nádoby. Nakonec zatěžkejte, aby byla zelenina potopená ve šťávě. (Můžete použít skleničku plnou kamínků). Takto nechte zeleninu na teplém místě alespoň 3 dny kvasit. Nádobu se zeleninou položte ještě na talířek, v případě, že by během kvašení šťáva přetekla. Poté dejte do lednice, kde vám vydrží celou zimu.