Pohankové karbanátky

Pohankové karbanátky se salátkem
cca 4 porce
 
Pohankové karbanátky
100 g pohanky lámanky
50 g červené čočky
1 cibule
3 lžíce oleje + na potření
1 stroužek česneku
2 lžíce lněného semínka
4 lžíce vody
2 středně velké mrkve
1 bílá část malého pórku
3 lžíce rýžového proteinu
1 lžička soli
špetka pepře
3 lžičky majoránky
 
Postup:
Nejprve si propláchněte pohanku a čočku v teplé vodě, a poté je dejte vařit v osolené vodě doměkka.
Dále si na pánvi rozehřejte tři lžíce olivového oleje a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibulka chytat barvu, přidejte nadrobno nakrájený stroužek česneku a nechte velmi krátce orestovat. Po orestování přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájený pórek. Celou směs asi tak 5 minut restujte.
Jakmile je pohanka a čočka vařená, slejte je a smíchejte se směsí z cibulky, mrkve, pórku a přidejte namočené lněné semínko, rýžový protein, sůl, pepř a majoránku. Směs důkladně promíchejte a nechte vychladnout.
Po vychladnutí ze směsi vytvořte menší karbanátky, které dejte na plech vyložený pečícím papírem. Karbanátky ještě před pečením potřete olivovým olejem a vložte do vyhřáté trouby na 200°C a pečte 40 minut. Po upečení nechte chvilku vychladnout, karbanátky se zpevní a nebudou tak křehké.
 
Podávejte s čerstvou zeleninou.