Zeleninové kari

Na zeleninové kari potřebujete

  • 4 lžíce ghí
  • 2 cibule
  • 2 cm zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce kari
  • snítka nasekaného koriandru
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 800 ml kokosového mléka
  • cca 300 ml zeleninového vývaru
  • 1 menší květák
  • 1 lilek
  • 1 lžička soli
  • dvě hrsti malých kapustiček
  • 240 g vařené cizrny
  • rýže
  • limetka

 

Ve větším hrnci si rozpusťte ghí a nechte na něm zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile bude cibule krásně zpěněná, přidejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, římský kmín, kurkumu, kari a nasekaný koriander. Důkladně promíchejte, lehce orestujte a nechte rozvonět. Orestujte jen krátkou chvíli a dejte pozor, aby se nic nepřipalovalo, jinak by omáčka zhořkla.

Do hotového základu přidejte krájená rajčata, kokosové mléko a zeleninový vývar. Promíchejte a přiveďte k varu.

Jakmile omáčka vře, přidejte do ní na růžičky rozdělený květák a na kostky nakrájený lilek. Promíchejte, osolte a hrnec zakrýjte alobalem a na něj dejte pokličku.

Hrnec dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 40 minut.

Poté, co je upečeno, vyndejte hrnec z trouby a přidejte do něj na čtvrtky nakrájené kapustičky a vařenou cizrnu. Promíchejte a nechte ještě zhruba 10 minut odpočinout.

Podávejte s vařenou rýží, omáčku posypanou nasekaným koriandrem a vše zakápnuté pár kapkami limetky.

Dobrou chuť!