Arašídové krémy - výživově bohatá pochoutka

Krémy z podzemnice olejné jsou právem oblíbená lahůdka, která potěší chuťové buňky i tělo

Pojem burákové máslo asi všichni známe. Ale i když je tento název hodně používaný, s máslem nemá daný produkt nic společného. Jde o krém z arašídů, tedy plodů podzemnice olejné.

A přestože se na trhu nejedná o novinku, je možné, že si cestu do vaší kuchyně ještě nenašel. A to je škoda! Arašídy obsahují mnoho zajímavých živin a jsou skvělým obohacením kuchyně.

Podzemnice olejná, arašíd nebo prostě burák

Možná hned první informace o arašídech vás překvapí. Nejsou to totiž oříšky. Podzemnice olejná (Arachis hypogea) patří do čeledi bobovitých, jde tedy o luštěninu. Rostlinka pochází s největší pravděpodobností z Jižní Ameriky, její plody se našly v hrobech starých Inků. Cestovatelé a misionáři ji potom přivezli do Evropy, odkud její cesta vedla do Afriky ve snaze pomoci africkému zemědělství. Pole často obdělávali potomci holandských osadníků (tak zvaní Búrové), kteří se bouřili proti Britským snahám o nadvládu, což nakonec vyústilo ve válku. Burské oříšky jsou tedy pojmenovány po jejich pěstitelích v Africe. Zpět do Ameriky se buráky dostaly díky trhu s otroky. Na dlouhých cestách po moři sloužila jako dobře skladovatelná a výživná potrava.

Podzemnice získala svůj název pode způsobu jejího růstu. Poté, co rostlina vyroste, stonek uschne, skloní se k zemi a oplozený semeník zakoření. Lusky s plody pak rostou pod zemí. Plody jsou bílé, když jsou zralé, zhnědnou. Od vysetí uplyne zhruba šest měsíců, než můžeme zralé buráky sklízet. Kromě chutných pražených burských oříšků vhodných k okamžité konzumaci se z plodů lisuje také olej, dále se používají ve farmacii nebo jako krmení pro dobytek.

Co arašídy obsahuji?

Arašídy jsou velmi bohaté na živiny - obsahují řadu vitamínů a minerálů, a navíc i resveratrol, který se mimo jiné nachází také v červeném víně a grapefruitech, a působí antibakteriálně a antioxidačně.

Ze zhruba 50 % jsou složeny z tuků. Obsahují množství polynenasycených mastných kyselin důležitých pro imunitu, normální hladinu cholesterolu, zdravé srdce a cévy a pomáhají jako prevence bolestí kloubů. Rovněž byl zaznamenán pozitivní vliv na mozek, zejména v souvislosti s rozvojem Alzheimerovy choroby.

Dále obsahují 25 % bílkovin a asi 20 % sacharidů. Najdeme zde i vlákninu, která je důležité pro správné fungování střev.

Z minerálních látek můžeme zmínit draslík, fosfor, vápník, hořčík, zinek, mangan a železo. Vitamíny zde zastupuje B-komplex, tedy soustava vitamínů B (B3, B1, B5, B9).

Ovšem zpět k resveratrolu - jde o malý zázrak, zpomaluje totiž stárnutí buněk a je doporučován při kardiovaskulárních onemocněních, jako prevence rakoviny a pro povzbuzení imunity. Dlužno říci, že vědci se stále přou o jeho účinky, někteří se zaklínají klinickými studiemi, jiní se snaží je vyvracet. O účincích resveratrolu tedy určitě ještě uslyšíme.

Burské oříšky dále obsahují koenzym Q10, což je látka s regeneračními účinky. Najdeme ji v krémech proti vráskám i v doplňcích stravy. A určitě je lepší smlsnout si na arašídech než navštívit lékárnu, nemyslíte?

Buráková másla neboli arašídové krémy

Arašídový krém se vyrábí jemným rozemletím burských oříšků, a to pražených nebo nepražených. Krém z pražených oříšků si zachová všechny důležité vitamíny a minerály, a navíc má zajímavou chuť. Ve kvalitních krémech nic jiného nenajdete. Do méně kvalitních krémů někdy výrobci přidávají ztužené rostlinné oleje, cukr nebo sůl, nicméně tyto ingredience jsou tam zbytečné. Samotný arašídový krém má dostatečně výraznou chuť, není třeba žádných aditiv a doplňků.

Krém si můžete namazat na chleba, lehce osolit a přidat zeleninu. Hodí se i jako ingredience do slaného nebo sladkého pečiva, naprosto dokonalé jsou potom sušenky s arašídovým krémem (zamíchejte do těsta kousky čokolády a budete se vznášet v nebi). Přidejte si jej do smoothie, do domácích zmrzlin nebo jím ochuťte ovocný salát. Můžete jej použít do asijských jídel nebo z něj připravit omáčku. Pokud si vyrábíte domácí müsli tyčinky, vyrobte si novou příchuť. Fantazii se meze nekladou a získáte zcela nový rozměr chutí oblíbených jídel.

Autorka článku: Mgr. Petra Vrabcová, PhD.

Zdroje:

ARND, T. Nenasycené mastné kyseliny, dostupné na: https://www.celostnimedicina.cz/nenasycene-mastne-kyseliny.htm

KELLER, U., MEIER, R., BERTOLI, S. Klinická výživa. 1. vyd. Praha: Scientia medica, 1993, 236 s.

SOLEAS, G. J., DIAMANDIS, E. P., GOLDBERG, D. M. The world of resveratrol. Adv Exp Med Biol. 2001, Vol. 492, s. 159-82

www.sufanek.cz/produkt/23-arasidove-maslo-krupave

webmineral.com