Rostlinná mléka pohladí vaše zažívání

Stačí si vybrat to pravé

O konzumaci kravského mléka se vedou čím dál častější a živější diskuze. Pít, či nepít? Mnoho zájemců z řad široké veřejnosti jej  postupně ze svého jídelníčku vyřazuje a nahrazuje mléky rostlinnými. Cílem dnešního článku však není hanit kravské mléko, ale pouze zmínit, čím mohou být zajímavá mléka rostlinná.

Jejich výběr je více než pestrý – běžně koupíme mléko konopné, sójové, rýžové, ovesné, oříškové, z máku, slunečnicových semínek a další. Najdeme je v prodejnách zdravé výživy, ale také už i v mnohých supermarketech. Vyrábějí se lisováním a fermentací různých surovin rostlinného původu, a chuťově jsou více než zajímavá. Pojďte je proto s námi ochutnat.

Tajemství rostlinných mlék

Je to logické, ale možná jste to nevěděli, totiž: Rostlinná mléka neobsahují cholesterol. Mají naopak více sacharidů a méně proteinů, než mléko kravské. Neobsahují laktózu a mají nižší množství nasycených tuků. Řada rostlinných mlék obsahuje hojně vlákninu, vitamíny, lecitin a  mnohé další, pro organismus hodnotné látky.

Můžeme je pít přímo za studena, ale také se dobře hodí pro vaření. Nutno ovšem dodat, že vzhledem k nižšímu množství tuku a specifické chuti se výsledná chuť pokrmu liší od chuti při použití mléka kravského. Proto možná budete první muset najít to, které vám zachutná. Jde ale jen o zvyk, nakonec zjistíte, že rostlinná mléka chutnají lépe.

Prodávají se v klasických tetrapackových krabicích i jako sušená směs v sáčku. Zvládnete si ho ovšem taky doma sami připravit. My jsme na jejich výrobu vyzkoušeli specializované přístroje, ale také běžný mixér a sítko / kousek plátna. S obojím to šlo jako po másle.

Chcete si mléko vyrobit sami?

Není to nic těžkého. Obecný postup zní: Zalejeme 100 gramů obilnin, semínek či ořechů zhruba 0,7 až 1 litrem studené vody. Pokud chceme mít výslednou konzistenci hustější, pak stačí vody méně. Necháme několik hodin namáčet, čímž dojde k uvolnění inhibitorů klíčení a štěpení látek složitějších na jednodušší a lépe stravitelné.

Vodu v průběhu procesu vyměníme za čerstvou. Po namáčení mixujeme. Efektivnější je do mixéru přidat pouze minimum vody a namočená semínka . Zbytek vody přidáme až ke konci míchání. Poté směs přecedíme za použití sítka nebo plátýnka.

Vzniklé mléko můžeme použít do vloček nebo müsli, kdy směs necedíme. V opačném případě získáme díky sítku / plátýnku čiré mléko. Hutná část se hodí pro zahuštění pomazánek, kaší, polévek nebo chutných raw dezertů.

Takto vyrobená čerstvá mléka obsahují mnoho vitamínů. Kdo má raději mléko sladší, může se osladit přidáním předem namočeného sušeného ovoce. Výborné chutná s datlemi, rozinkami, švestkami, fíky a podobně. Mezi zajímavé a oblíbené dochucovadla patří taky skořice. Svěží koktejly vyrobíme, rozmixujeme-li vše společně.

Na závěr dodáváme malou výjimku – tou je sojové mléko. U něj je nutné boby alespoň krátce povařit. Za studena ze sojových bobů mléko nevyrobíme. Že už máte mléko taky hotové? Pak dobrou chuť a na zdraví!

Autor článku: redakce Green-market.cz