Sója - proč je předmětem tolika diskusí?

Jaké jsou klady a zápory této čím dál populárnější potraviny?

 

Sója je luštěnina se zajímavými charakteristikami, často však bývá předmětem horlivých debat. Dočeteme se, že luštěniny (fazole, hrách, čočka) mají na rozdíl od svých živočišných kolegů nevyvážený poměr esenciálních aminokyselin, tedy těch, které si tělo neumí samo vyrobit. Není to tak dramatické a lze to vyřešit jejich kombinovaním. 

Sója je však určitou výjimkou, neboť ve srovnání s jinými luštěninami obsahuje velmi kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny. Svojí biologickou hodnotou se rovnají bílkovinám masa, mléka nebo vajec. Sójové boby a výrobky z nich (sójové maso, sójové mléko, tofu, tempeh, natto, olej apod.) obsahují přes 50 % nenasycených mastných kyselin (zdravých tuků). Další dobrou zprávou či benefitem je to, že v porovnání s živočišnými tuky, sójový tuk neobsahuje cholesterol. Obsah sacharidů v sóji je cca 20-25 %, z toho pouze 5-6 % cukrů. To už jsou parametry, které by nejen sportující, ale i hmotnost redukující populaci mohly zajímat. Sója taktéž obsahuje vysoké množství důležitých minerálů jako např. vápník, draslík, hořčík a železo.

Přínosy sóji

Hlavními pozitivy zejména pro ženskou populaci je obsah tzv. fytoestrogenů. Tyto látky zmírňují neblahé vedlejší projevy menopauzy u žen, zpomalují stárnutí a jsou účinnou prevencí vzniku osteoporózy. Správnou úpravou jídelníčku či doplňků stravy s obsahem koncentrovaných fytoestrogenů je tedy možné příznivě ovlivnit hormonální hladinu.

Celkový dopad či rozsah těchto změn je ale individuální a odvíjí se od poměrně širokého spektra různých faktorů. Určitě je potřeba nevnímat jejich potenciální účinek jako srovnatelný s farmaceutickými hormonálními přípravky (zejména ve smyslu rychlosti jejich působení). Často je slyšet názor, že sójový nápoj, mléko, koncentrovaný protein či další výrobky ze sóji nejsou prospěšné pro muže. Tyto názory vycházejí právě z předpokladu, že takové výrobky mohou kvůli obsahu zmíněných fytoestrogenů mírně zasahovat do hormonální regulace organismu.

Je nutné konstatovat, že pokud bychom tyto produkty užívali v opravdu velkém nadbytku a dlouhodobě, mohly by se tyto mírné estrogenní účinky na mužský organismus možná projevit. K tomuto ale dochází buď při pravidelné konzumaci doplňků stravy s obsahem isofavonoidů jako daidzen a genistein, které jsou ale určené pro ženskou populaci, nebo při zbytečně časté a nadbytečné konzumaci sojových výrobků - jako středoevropané jsme neměli možnost se na sóju adaptovat. Jako vždy tedy platí, že naše strava by měla být pestrá a vyvážená. Pak není nutné se výše uvedenými negativy trápit.

Je proto dobré uvažovat konstruktivním způsobem a při volbě vhodného doplňku či proteinu uvažovat o širším spektru rostlinných zdrojů (sója, hrách, rýže, konopí). Jejich vhodnou kombinací lze vytvořit stravu plnou zajímavých plnohodnotných živin srovnatelných s živočišnými produkty. 

Sója a GMO

Je tu i další ale - odhaduje se, že přibližně cca 80 % celosvětové produkce sóji je geneticky modifikováno. Primárně se to týká USA, avšak i k nám se oklikou některé výrobky dostávají, především oleje nebo krmivo pro zvířata. Jaká informace z toho pro nás plyne? Při nákupu je vhodné zaměřit pozornost na bio produkty (ty jsou bez rizika GMO), a tedy primárně vždy číst etikety. Rozhodně se to vyplatí.

Další charakteristiky

Sója sice obsahuje velmi dobře stravitelné bílkoviny, ale jako celek patří spíše k hůře stravitelnějším potravinám. Výjimkou jsou produkty fermentované (neboli kvašené) jako např. sójové omáčky, miso pasta, tempeh, natto.

Při trávení působí sója kyselinotvorně (i přes fakt, že je bohatým zdrojem zásaditých minerálů) – důvodem je vyšší obsah bílkovin. Co do efektu na tělo se sója chová neutrálně - při její konzumaci se nezahřejeme ani neochladíme. Výjimkou je žlutá sója, která má osvěžující termický efekt.

Závěr

Zařazení sóji jako významného zdroje bílkovin má bezpochyby svůj význam - při umírněné konzumaci je její přínos neoddiskutovatelný.

 

Autor článku: Ing. Petr Novotný

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/foods/soybeans#section8

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=soya