Vitamíny a další látky důležité v těhotenství

Co pomůže, když jíme za dva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z našich článků už víte, že strava hraje klíčovou roli při prevenci a léčbě většiny onemocnění či zdravotních problémů. Víte, že byste měli jíst potraviny s dostatkem živin, čerstvé a že by to neměly být žádné náhražky a rychlovky.

Ještě důležitější je správně jíst v období těhotenství. Neživíte totiž jen sebe, ale i malého tvorečka ve vás. Není nutné jíst za dva, ale kdo byl někdy těhotný, ví, jak dokážou se zdravým jídelníčkem zamávat těhotenské chutě. Nebo naopak, o vyvážené stravě si můžete nechat jen zdát, pokud se vám chce v prvních měsících zvracet i jen z pohledu na jídlo.

Nemusíte se však bát, nejste první ani poslední, a na vývoj miminka to nebude mít vliv. Nicméně by bylo v těchto případech vhodné, poohlédnout se po nějakých vitamínových doplňcích. Na trhu je jich nepřeberné množství, vy si ale vyberte takové, které opravdu vaše tělo využije a které jsou skutečně prospěšné pro vás a vaše miminko.

V tomto článku popíšeme ty nejdůležitější látky, které by ve vaší stravě neměly chybět, pokud jste těhotná.

Kyselina listová

Kyselina listová patří do skupiny vitamínů, je rozpustná ve vodě, při vaření se ale ničí. Její účinky souvisí s červenými krvinkami, aminokyselinami, nukleovými kyselinami, DNA, RNA a dělením buněk.

Lidský zárodek vzniká právě dělením buněk. Proto je v těhotenství příjem kyseliny listové důležité zvýšit. Nejdůležitější je to v prvních měsících. Pokud miminko plánujete, klidně už navyšte porci zeleniny nebo kyselinu listovou přijímejte v doplňcích stravy.

Kyselina listová se vyskytuje v salátech, květáku, brokolici, špenátu, červené řepě, mangu, banánech, oříšcích, dobrým zdrojem jsou také kvasnice nebo játra. Jak už ale bylo zmíněno, varem se ničí, proto konzumujte zeleninu syrovou.

Vápník

Účinky vápníku souvisí s vývojem a stavem kostí, zubů, tvorbu kůže a vlasů. Pokud bude ve vaší stravě chybět, bude ho plod čerpat z vašich zásob. To by potom mohlo vést k odvápnění kostí a tvorbě zubního kazu. A to určitě není žádoucí.

Pamatujte si, že čím vyšší stupeň těhotenství, tím více vápníku bude nutné dodat. Jezte mléčné výrobky, pijte mléko, velmi dobrým zdrojem také ořechy, mák, brokolice, semínka, tofu nebo fíky. V období těhotenství se vyhněte tepelně neopracovaným plísňovým sýrům (kvůli riziku listeriózy).

Vitamín D

S vápníkem také souvisí vitamín D, protože bez vitamínu D klesá vstřebatelnost vápníků. V létě stačí se neschovávat před sluníčkem, ale v zimě je nutné vitamín D doplnit z jiných zdrojů. Není důležitý jen kvůli vápníku, ale hraje zásadní roli při imunitní odpovědi organismu. Je nezbytný při aktivaci obraných buněk, které jsou zodpovědné za rozpoznání nebezpečí a také zapamatování si tohoto nebezpečí. Obranné buňky našeho těla totiž vitamín D vyhledávají, pokud v krvi chybí nebo je ho málo, nedokážou bojovat proti škodlivým agens. A jistě uznáte, že jakákoli nemoc je v těhotenství dvakrát nepříjemná, protože vedle projevů nemoci samotné se ještě strachujete o správný vývoj miminka.

Z potravin bohatých na tento vitamín můžeme uvést ryby, mléčné výrobky, játra nebo vaječné žloutky.

Vitamín A (retinol)

Patří mezi vitamíny rozpustné v tucích a máme dobrou zprávu, nedostatek se v naší zemi prakticky nevyskytuje. Jelikož tento vitamín nevyloučíme močí a jeho nadbytek může způsobit vady ledvin, nervového nebo kardiovaskulárního systému u miminka, je dobré se v těhotenství vyvarovat nadměrného příjmu jater či játrových paštik. Pokud si nebudete dávat tyto potraviny denně, nemusíte se bát. I když játrová paštika asi není úplně ideální potravina (nejen v těhotenství), když si ji jednou za měsíc dopřejete, rozhodně tím vaše miminko neohrozíte.

Vitamín E (tokoferol)

Je to významný antioxidant (chrání před aktivními formami kyslíku, které ničí hormony, enzymy a buněčné membrány). Je také velmi důležitý pro plodnost. Souvisí i s krvetvorbou, takže nedostatek tohoto vitamínu v těhotenství vede k anémii novorozence. Rovněž jeho nedostatek zvyšuje riziko předčasného porodu, takže není úplně od věci věnovat mu pozornost.

Nejlepší zdroj vitaminu E představují obilné klíčky, rostlinné oleje a ořechy. V mase se vitamin E vyskytuje také, ale v malém množství. Zvláště celozrnné obiloviny (vitamin E je v klíčcích) jsou pro doplnění tohoto vitamínu velmi vhodné.

Jód

Pro dostatečný příjem jodu v období těhotenství postačí zařadit do jídelníčku mořské ryby (alespoň 1x týdně, ale lépe vícekrát). Pokud používáte jodovanou sůl, nedostatkem patrně trpět nebudete. S jodem to ale nepřežeňte, jak nedostatek, tak i nadbytek jódu může způsobit vyšší riziko potratu či předčasného porodu, preeklampsie, předčasného odloučení placenty či hypertenzi.

Železo

Těhotné ženy ho mají téměř vždy nedostatek, to vám poví i váš gynekolog. Železo je nezbytné pro tvorbu hemoglobinu a přenos kyslíku erytrocyty.

Pravidelně si dopřávejte špenát, proso, pšeničné klíčky či pohanku. Pokud holdujete steakům a v těhotenství se vám chutě nezměnily, doplníte železo také. V tomto období si ale odpusťte úpravu rare či medium rare (kvůli riziku listeriózy, salmonelózy či parazitů) a i když je to téměř svatokrádež, nechte si maso pořádně propéct.

Nenasycené mastné kyseliny

Dostatečný příjem nenasycených mastných kyselin je důležitý pro všechny věkové kategorie, a nejen v období těhotenství. V prenatálním věku působí příznivě na vývoj mozku, v dospělosti jsou důležité pro elasticitu cév, snižují LDL cholesterol a zvyšují imunitu.

Významné jsou zejména polynenasycené mastné kyseliny řady n-3. Do této skupiny patří kyselina linolenová, eikosapentaenová a dokosahexaenová. Vedle některých olejů (lněný, konopný, řepkový), obsahují vysoké množství těchto mastných kyselin ořechy a obiloviny. Nejlepším zdrojem jsou ovšem mořské ryby.

Závěrem

V těhotenství je potřeba věnovat potravinám, které jíte, zvýšenou pozornost. Doporučení, jak jíst, dostanete při první návštěvě poradny pro těhotné. Také dostanete kupu letáčků od různých výrobců vitamínových a potravinových doplňků. Pokud se rozhodnete nějaké doplňky stravy začít jíst, vyberte si opravdu pečlivě. Jsou kvalitní doplňky a jsou bohužel i marketingová „lákadla“, která vám potřebné látky v dostatečném množství nedodají.

Autorka článku: Mgr. Petra Vrabcová, Ph.D.

Zdroje:

Hronek, M.: Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Maxdorf, 2004, 309 stran

Měchurová, A. Vitamíny, minerální látky a stopové prvky v graviditě, Moderní babictví, 2009, Vol 18.

Slimáková, M. Strava pro těhotné, dostupné na: http://www.margit.cz/strava-pro-tehotne/