Zázvor - skvělý parťák nejen na zimu

Přírodní vzpruha a posílení imunity

Podzimní počasí se neodvratně dostavilo i k nám. Kousavé chladno, ranní mrazíky i lezavá mlha nejenže působí negativně na naši psychiku, nesou s sebou i předzvěst nemocí a viróz. Nedejte se a nasaďte do boje těžký kalibr. Chraňte své zdraví i dobrou náladu. Kromě přírodních doplňků stravy, minerálů, vitamínů i multivitaminů vsaďte i na zázvor. Proč se to vyplatí, se dočtete dále.

Exotická rostlinka

Zázvor pochází z Asie. To víme jistě. Zda se s pěstováním začalo v Číně nebo Indii už tak jasné není. Nicméně obě země těží z jeho skvělých vlastností déle jak 3 000 let. Velmi rychle se stal oblíbený i ve všech ostatních koutech světa. Ve středověku se těšil velké popularitě i na území Evropy. Postupně v oblibě mírně poklesl, ovšem v současné době již několik let zažívá oprávněný boom. To můžeme přikládat většímu zájmu o zdravý životní styl či o orientální kuchyni.

Zpracovává se oddenek rostlinky nikoliv kořen, jak se mnohdy mylně uvádí. Pochází z trvalky nesoucí název zázvor lékařský, která připomíná rákos a kvete žlutými květy. Výraznou a intenzivní chuť s nezaměnitelným aroma mají na svědomí esenciální oleje, silice a další stovky látek – údajně až 650 – prospěšných pro naše zdraví. Obsahuje rovněž i celou řadu vitamínů – A, B1, B2, C, E a minerální látky – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Za zmínku stojí také gingerol, nositel typické pikantní zázvorové chuti. Dá se považovat za příbuzného kapsaicinu v chilli papričkách.

Na co všechno pomáhá

Látky obsažené v zázvoru prokazatelně působí příznivě na lidský organismus. Do povědomí lidí se zapsal převážně jako skvělý bojovník proti virózám, rýmám, nachlazení a bolestem v krku díky svým antibakteriálním a protizánětlivým účinkům. Tím však zázvor zdaleka nekončí. Pomáhá lepšímu trávení, zmírňuje žaludeční, cestovní i těhotenské nevolnosti. Doporučuje se při nadýmání, průjmech, pocitech plnosti. Dokáže krásně prohřát celé tělo, aktivuje totiž oběhový systém. Pozitivně údajně působí i při tlumení bolesti či migréně. Teplé zázvorové obklady uvolňují ztuhlé svalstvo. Užívá se i při redukci váhy. Diskutuje se i o jeho pomoci při chemoterapii či dokonce při prevenci některých druhů rakoviny. 

Pozor ovšem na předávkování. Není doporučeno překračovat denní dávku 4 gramy čerstvého a 1 gram sušeného zázvoru denně. Malý zázrak s bezpočtem přínosů není i tak vhodný úplně pro všechny. Malé děti do dvou let by zázvor jíst v žádné podobě neměly. Nastávající maminky potom v menší míře a diabetici či lidé užívající léky proti překyselení žaludku, na srdce a snížení krvácení vůbec ne. Může způsobovat pálení žáhy, zažívací obtíže či bušení srdce.

Zázvorový čaj a další využití

Asi nejčastěji se z něj připravuje čaj. Nenechte se ale zmást, zde využití zázvoru zdaleka nekončí. Nebojte se zázvor vyzkoušet i v jiných podobách. Zamilujete si ho. Inspirujte se třeba asijskou kuchyní. Osvěží výborně i v létě. Zázvor seženete jako koření v sušené podobě, mletý či čerstvý. V každém případě se hodí na něco trochu jiného. Zakoupit se dají i doplňky stravy se zázvorem, sirupy a oleje, bonbóny či dokonce zmrzlina či pivo.

Díky tepelné úpravě se chuť zázvoru zjemní. Jak již bylo zmíněno, v jeho užívání si libuje asijská kuchyně. Hodí se do sladkých i slaných jídel. Není vhodné zázvor míchat se zelenými bylinkami, s těmi si nerozumí. Výborný tým ovšem tvoří s hřebíčkem, muškátovým oříškem, pepřem, bobkovým listem či novým kořením. Nakládaný zázvor se také stal jednou z příloh k sushi. Krásně dochutí oblíbené krémové polévky například mrkvovou či velmi populární z dýně Hokaidó.

Přidává se i do směsi koření na svařené víno nebo chai tea latté. Běžně se používá při zavařování do marmelád. Oblíbené jsou i zázvorové sušenky či kandovaný zázvor. Velmi osvěžující alternativou je zázvorová limonáda. Tu můžete připravit buď podle receptu na zázvorový čaj či ze zázvorového sirupu. Udělat si ho domácí není vůbec nic těžkého, a kromě základu pro limonádu lze přidávat do čaje nebo užívat po lžičkách jako prevenci onemocnění. Výborná medicínka je i nadrobno nastrouhaný čerstvý zázvor s medem.

Aktuální počasí přímo volá po teplém zázvorovém čaji. Připravte si dle libosti silný, či jemný. Při přípravě čajíčku si dejte tu práci a zázvor si poctivě nastrouhejte. Na kolečka nepustí zdaleka tolik šťávy. Doporučujeme 1–3 lžičky zázvoru na litr vody. Nechte louhovat 5 minut a poté sceďte. Chybět by neměl med a citrón, tvoří společně dokonalou kombinaci. Nebojte se zkusit ani variantu se skořicí a hřebíčkem. Pozor, zázvorový čaj nevařte déle než minutu, jinak přijdete o ty žádoucí léčivé látky.

Tip na závěr – na studené nožky pomůže horká zázvorová lázeň. Připravte si ji klidně stejně jako čaj nebo využijte sirup. Dopřejte si poctivé zázvorové wellness.

Autor článku: redakce Green-market.cz